De la membri pentru membri

Codul IBAN

Codul IBAN (International Bank Account Number), numărul unic de identificare al fiecărui cont curent, este format din 24 de caractere şi a fost creat pentru a face plăţile interbancare mai eficiente. Lungimea IBAN diferă în funcţie de ţară, dar pentru o singură ţară se foloseşte aceeaşi lungime de caractere.

Asemenea unui număr de telefon internaţional, codul IBAN este folosit pentru identificarea unui cont la nivel internaţional. Un astfel de cod este unic în lume, nu se găsesc două conturi bancare diferite care au acelaşi IBAN. Fiecare bancă pune la dispoziţia clienţilor o serie de metode pentru a afla codul IBAN:

  • Una dintre acestea este obţinerea unui extras de cont. Codul IBAN apare pe extrasul de cont. Un extras de cont poate fi solicitat la bancă, la ghişeu, unde este nevoie să prezinţi un document de identitate.
  • Dacă dispui de Internet Banking sau Mobile Banking, codul IBAN apare în dreptul contului bancar şi de asemena ai opţiunea să descarci sau să soliciţi un email cu un extras de cont.

Structura unui cod IBAN:

  • primele 2 caractere reprezintă ţara de origine a clientului, unde are deschis contul, în cazul ţării noastre un IBAN România începe întotdeauna cu RO;
  • 2 cifre care reprezintă numărul de control, această cheie este utilizată pentru verificarea validităţii unui IBAN;

  • 4 caractere care indică banca la care este deschis contul;

  • 16 cifre care reprezintă codul clientului.

Principala diferenţă dintre codul IBAN (International Bank Account Number) şi codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este dată de ceea ce identifică cele două coduri.

Codul SWIFT este utilizat pentru identificarea unei bănci specifice în timpul unei tranzacţii internaţionale, în timp ce un cod IBAN este utilizat pentru identificarea unui cont IBAN individual implicat într-o tranzacţie. SWIFT este o reţea de mesagerie, pe care instituţiile financiare o folosesc pentru a transmite în siguranţă informaţii şi instrucţiuni, printr-un sistem standardizat de coduri.

Codul BIC (Codul de identificare bancară) este adresa SWIFT atribuită unei bănci, pentru a trimite plăți automatizate rapid şi precis către alte bănci. Identifică în mod unic numele şi ţara (şi uneori sucursala) băncii implicate. Codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.

Codul IBAN permite identificarea uşoară a ţării în care se află banca şi numărul de cont al destinatarului transferului de bani. De asemenea, un cod IBAN acţionează ca o metodă de verificare a corectitudinii detaliilor tranzacţiei.

C.A.R. PUBLISIND are două coduri IBAN:

IBAN:RO27 CECE B000 30RON 1529 193 BANCA: CEC Bank SA sucursala Theodor Pallady

IBAN:RO21 BREL 0002 0031 5437 0100 BANCA: Libra Internet Bank sucursala Nerva Traian

Pentru a deveni membru – Cerere de înscriere / Cerere către angajator

Distribuie